Een product met de bijnaam Het Zwarte Goud kan niet anders dan heel duur zijn. Bij kaviaar klopt dat wel. Deze delicatesse wordt beschouwd als het toppunt van luxe. In de wereld had niemand tot aan de 16e eeuw kennisgemaakt met kaviaar. Daar kwam verandering in toen het Russische keizerrijk de delicatesse serveerde aan belangrijke gasten. Tegenwoordig is de prijs van het product zo hoog, dat bijna niemand het zich kan permitteren echte kaviaar te eten. Wat nu als kaviaar wordt verkocht is een goedkopere variant, die lang niet de smaak heeft van de echte kaviaar.
Wat is kaviaar?
De echte kaviaar wordt gemaakt van het kuit van de steur. Dat is een vis die traditioneel voorkomt in de Zwarte Zee en de Kaspische Zee. Nadat de vissen met het kuit uit de zee worden gevist moeten de eitjes worden gepekeld. Vervolgens moeten ze rijpen, totdat ze de ultieme smaak van kaviaar hebben. Tegenwoordig is het moeilijk om de steur te vinden. Dat komt doordat deze vis nagenoeg is uitgestorven. Er zijn echter wel kwekerijen waar de steur wordt gehouden. In deze kwekerijen kan nog steeds kaviaar van uitstekende kwaliteit worden gekocht. Wie op zoek is naar goedkopere alternatieven kan kuit gebruiken van forel, zalm en vliegende vissen.
Leren eten
Bij kaviaar is het net als bij bier: naarmate je er vaker iets van eet, des te lekkerder ga je het vinden. Het is echter beslist niet zo dat iedereen de smaak van kaviaar kan waarderen. Veel mensen vinden het gewoon wel lekker. Anderen vinden het veel te zout, maar er is ook een groep mensen die er echt dol op is. In zijn meest pure vorm wordt kaviaar direct van de hand gegeten. Er wordt dan tussen de duim en de wijsvinger een klein schepje kaviaar op de hand gelegd, en die wordt naar de mond gebracht. Deze delicatesse kan uitstekend worden gegeten in combinatie met een droge witte wijn of met wodka.
Nederlandse kaviaar
Wie in Nederland kaviaar wil kopen kan daarvoor terecht bij De Steurhoeve, een kwekerij van steur in Gelderland. Dat bedrijf, een voormalige melkveehouderij, bestaat ongeveer 20 jaar, maar pas sinds een jaar of 5 heeft de kwekerij enkele grote steuren met eitjes en kon er om eigen kaviaar worden geproduceerd. Ondanks dit succes kost kaviaar nog steeds heel veel geld. De bijnaam het Zwarte Goud is dus nog steeds terecht.