Autoverkopen – eerst de dagwaarde in kaart brengen

Je hebt er genoeg van en je wilt er vanaf. Duidelijk, maar waar ga je dan je autoverkopen en voor hoeveel. Twee vragen die elke auto-eigenaar heeft, als hij op zoek gaat naar een nieuwe. Je kunt natuurlijk inruilen, maar wellicht krijg je meer voor je oude karretje als je die op een verkoopsite zet. Zulke verkoopsites vliegen als paddenstoelen uit de grond, dus je hebt er snel eentje gevonden. Volgt de vraag wat de prijs zal gaan worden. Er is geen vaste regel voor de snelheid waarmee een auto kan worden afgeschreven. Dus dat is een beetje in de glazen bol kijken. Wel kun je ervan uitgaan dat een gloednieuwe auto na drie jaar zo’n beetje de helft van de nieuwwaarde heeft behouden. Vanaf elk volgend jaar is de afschrijving dan wel een stuk minder.

 

Van invloed op de waarde bij autoverkopen

Je verkoopt je auto tegen dagwaarde. Dit is niet meer dan het geschatte bedrag dat de wagen op een bepaalde dag op de markt waard is. Dat heeft ook met verwachting te maken. En verder met diverse factoren die elk op hun eigen manier de dagwaarde kunnen optakelen of juist omlaag kunnen halen. De belangrijkste factoren zijn:

 

  • Merk en model (A-merken scoren hoger)
  • Bouwjaar (nieuw scoort hoger)
  • Kilometerstand (weinig gereden kilometers scoort beter)
  • Algehele staat (lakschade of andere gebreken scoren minder)
  • Onderhoud (kun je de onderhoudsgeschiedenis aantonen, dan scoort dat iets beter)
  • Marktomstandigheden (hoe schaars of gewild is een model op een bepaald moment)
  • Extra functies of upgrades (brengen de prijs iets omhoog)

 

Verder is er nog het grijze gebied van het onderhandelen. Weet je je mannetje te staan en met ijzersterke verkoopargumenten te komen, dan kun je zo een paar procent met de verkoopprijs stijgen.

 

Formule om tot de dagwaarde te komen

Het berekenen van de dagwaarde is dus nog niet zo gemakkelijk. Toch zijn er wel methoden voorhanden om dicht bij die dagwaarde te belanden. Een van die benaderingen is de afschrijvingsmethode. Dit is een snelle en vrij accurate manier om tot een redelijke dagwaarde te komen. Je doet dat via de volgende formule:

 

  • Dagwaarde = oorspronkelijke waarde x (1 – afschrijvingspercentage) aantal jaren

 

Als richtlijn voor nieuwe auto’s kiezen veel mensen een afschrijvingspercentage tussen de 15% en 20%.

 

Autoverkopen via lijsten en online tools

Ook kun je bij de Brancheorganisatie voor de Mobiliteitsbranche (BOVAG) terecht voor autoverkopen. Deze publiceert een koerslijst met gemiddelde waarden van tweedehandsauto’s. Als basis worden merk, model, leeftijd en kilometerstand gehanteerd. Deze lijst kun je als referentie gebruiken om de dagwaarde van je auto in te schatten. Wil je het minder algemeen? Schakel dan een professional in om een taxatie te doen. Deze gaat ook uit van de BOVAG-punten maar neemt ook de algehele staat van de auto mee en wat de auto op dat moment kan doen in de vraag en aanbod van de markt. Verder kun je de dagwaarde van je auto bemachtigen via online tools en websites zoals AutoScout24 en ANWB.

 

Zelf je dagwaarde berekenen

Wil je zelf de dagwaarde van je auto berekenen voor je gaat autoverkopen? Noteer dan alle gegevens over je auto en kies een berekeningsmethode, bijvoorbeeld een online tool of de BOVAG-koerslijst. Bepaal dan je afschrijvingspercentage, bijvoorbeeld 20% per jaar als je auto nog vrij nieuw is. En gebruik dan de berekeningsmethode met alle relevante gegevens.

 

Bekijk ook eens een auto op abonnement.