Heel wat mensen ontvangen elk jaar een boete rood licht. Door het oranje rijden is geen probleem wanneer je het gevoel hebt niet meer tijdig te kunnen stoppen, maar het kan zomaar gebeuren dat het licht net op het ogenblik dat je er doorheen rijdt op rood springt. Wanneer dat gebeurt ben je uiteraard in overtreding. Het is dan ook mogelijk dat je hiervoor een boete zal ontvangen. Voor deze overtreding wordt een zogenaamde Mulderboete toegekend. Zou je hier nu graag nog meer over te weten willen komen? Dan is het zeker een aanrader om verder te blijven lezen.
Hoe groot is de slaagkans van een protest tegen een boete rood licht?
Wanneer je een boete rood licht hebt ontvangen betekent dit letterlijk dat je met je voertuig door een rood licht hebt gereden. Deze vaststelling kan zijn gebeurd door een agent, maar er kan ook sprake zijn van een machinale vaststelling. Voor jou als bestuurder geldt dat het mogelijk is dat je van mening bent dat je wel degelijk nog tijdig door het oranje licht bent gereden waardoor er sprake is van een foutieve toekenning van een boete. Het is in de praktijk echter zeer moeilijk om dat te bewijzen. Toch hebben juristen de mogelijkheid om wat dit betreft verschillende elementen mee in de strijd te werpen. Het gaat hierbij om elementen waar jij waarschijnlijk niet zelf aan zou denken.
Waar houdt de boete geen rekening mee?
Wanneer de vaststelling wordt gedaan dat je door een rood licht bent gereden lijkt daar in eerste instantie maar weinig aan te doen. Hoe groot is de kans immers in de praktijk echt dat je een boete rood licht kan doen verdwijnen? Daar liggen zeker wel een aantal interessante mogelijkheden. Het is namelijk zo dat de boete in de praktijk geen rekening houdt met een aantal factoren zoals de stopafstand. Hiervoor geldt dat ze bestaat uit:
- De remweg;
- De reactieafstand;
Net omdat de boete daar standaard geen rekening mee houdt is het op dit vlak doorgaans perfect mogelijk om bezwaar aan te tekenen tegen een ontvangen boete rood licht. Een dergelijk bezwaar aantekenen is evenwel doorgaans alleen maar zinvol wanneer je niet staande bent gehouden voor rijden door het rood licht. Heb je dus met andere woorden een boete op kenteken gekregen? Dan kan op deze manier bezwaar aantekenen mogelijks de moeite waard zijn om te overwegen.
Hoe bezwaar aantekenen tegen een dergelijke boete?
Heb je een boete rood licht ontvangen? Dan gaat het daarbij om een zogenaamde Mulderboete. Dit met als uitzondering wanneer je bijvoorbeeld aan zeer hoge snelheid door het verkeerslicht bent gevlamd. In het eerste geval betekent dit dat je bezwaar kan maken bij de officier van justitie. Je dient er wel rekening mee te houden dat dit dient te gebeuren binnen de periode van 6 weken startende op de datum die je terug kan vinden op de brief bij de boete. Wil je liever niet zelf bezwaar aantekenen? Dit bijvoorbeeld omdat je hier eigenlijk veel te weinig van kent? In dat geval is het mogelijks een goed idee om de keuze te maken om een jurist van Boetejuristen onder de arm te nemen. Naar alle waarschijnlijkheid zal hij sowieso heel wat meer voor jou kunnen betekenen.