Een rechtsbijstandverzekering kan je helpen wanneer je in een juridisch geschil terechtkomt. Het kan bijvoorbeeld gaan om een conflict met je werkgever, een geschil met de buren of een problematische aankoop. Een rechtsbijstandverzekering biedt dan uitkomst. Maar waar moet je op letten bij het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering? In deze blog bespreken we de vijf belangrijkste zaken waar je op moet letten.
1. Dekking
Het is belangrijk om te weten waarvoor je verzekerd bent. De dekking van een rechtsbijstandverzekering verschilt per verzekeraar. Let erop of de dekking past bij jouw specifieke situatie en behoefte. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je slechts voor een aantal rechtsgebieden verzekerd wil zijn. Kies dan voor een verzekeraar die deze dekking biedt.
Klik hier om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten.
2. Kosten en eigen risico
Bij het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering moet je rekening houden met de kosten en het eigen risico. Vergelijk de premies van verschillende verzekeraars. Kijk ook naar de hoogte van het eigen risico. Vaak geldt: hoe hoger het eigen risico, hoe lager de premie. Maar bedenk goed of je bereid bent om een hoger bedrag aan eigen risico te betalen als je te maken krijgt met een juridisch geschil.
3. Geschillenregeling
Check welke geschillenregelingen er in de polisvoorwaarden van de verzekeraar zijn opgenomen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de verzekeraar alleen in actie komt bij geschillen waarvan de waarde boven een bepaald bedrag ligt. Of dat er een maximale periode geldt waarin je een geschil moet melden. Lees de voorwaarden goed zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
4. Kwaliteitsscore
Let op de kwaliteitsscore van de verzekeraar. Soms zijn verzekeraars goedkoper dan anderen, maar bieden zij minder uitgebreide dekking of minder goede service. Vergelijk daarom niet alleen de kosten, maar ook de kwaliteit. Bekijk hiervoor de kwaliteitsscore van de verzekeraar of lees ervaringen van andere klanten online.
5. Onderlinge verzekeraar
Tot slot is het goed om te kijken of de verzekeraar een onderlinge verzekeraar is. Dat betekent dat de verzekeraar geen winstoogmerk heeft en dat de verzekerden eigenaar zijn van de verzekering. Dit kan voordelen opleveren, zoals lagere kosten en meer inspraak in de besluitvorming van de verzekeraar.
Een rechtsbijstandverzekering kan je uit de brand helpen als je te maken krijgt met een juridisch geschil. Maar het is belangrijk om bij het afsluiten van rechtsbijstand goed te letten op de dekking, kosten en eigen risico, geschillenregeling, kwaliteitsscore en of de verzekeraar een onderlinge verzekeraar is. Door deze zaken goed te vergelijken en te overwegen, kun je de rechtsbijstandverzekering kiezen die het beste bij jouw situatie en behoeftes past.
Wil je een rechtsbijstandverzekering afsluiten? Klik hier voor rechtsbijstand!