Het maken van een studiekeuze

De meeste kinderen moeten al een vervolgopleiding kiezen als zij tussen de 16 en de 18 jaar zijn. Die keuze zou hun hele toekomst kunnen veranderen. De meeste kinderen weten op die leeftijd eigenlijk nog helemaal niet wat zij later willen gaan doen en waar hun passie ligt. Toch is het belangrijk om je in te schrijven voor een vervolgopleiding, omdat je anders al helemaal moeite zult hebben met het vinden van een baan die bij je past. Denk jij nu ‘ik vind geen enkele opleiding leuk’ of ‘ik heb geen flauw idee van wat ik wil gaan doen’. Om het maken van een studiekeuze iets eenvoudiger te maken, hebben wij deze tekst geschreven. 

 

Maak een lijstje met al je interesses 

Eén van de eerste dingen die je kunt doen als je niet weet wat je wilt gaan studeren, is het maken van een lijst met alle dingen die jij leuk vindt om te doen. Van gamen tot lezen, alles kan je op deze lijst zetten. Misschien zie je na het opstellen van de lijst wel een bepaald patroon of is er een studie die precies aansluit bij alle hobby’s en interesses die je hebt beschreven. Op deze lijst kun je ook al jouw vaardigheden schrijven. Waar ben je goed in? Zijn er bepaalde vakken die jij erg goed kan of lijkt het je leuk om in een bepaalde richting te kijken voor studies. Schrijf dit dan allemaal op. 

 

Kijk naar informatie  

Nadat je jouw vaardigheden en interesses hebt opgeschreven kun je gaan kijken naar studies. Bekijk alle informatie die bij de studie omschreven staat. Vaak kunnen de leukste studies de studies zijn waar je normaal gesproken nooit naar zou kijken. Bekijk daarom alle informatie die op de website van de instelling staat. Je kunt een lijst maken met alle studies die er voor jou mogelijk zijn. Deze lijst kun je afstrepen als je de informatie hebt bekeken en het nog steeds niets vindt. Je kunt ook om studiekeuze advies vragen als je bij alle studies denkt dat het niets voor jou is. Waarschijnlijk zit er toch iets voor jou bij, maar is er misschien wat meer begeleiding of uitleg nodig over de opleiding. 

 

Doe een beroepstest 

Wat je ook altijd nog kunt doen is het invullen van een beroepskeuzetest. Deze test kan je inzicht geven in wat voor soort carrière het meest geschikt is voor jou. Beroepen die bij je passen en vakgebieden die jou liggen worden hierbij gegeven.