Je boot verzekeren, niet verplicht, wel sterk aanbevolen

Er bestaat ook vandaag de dag eigenlijk nog best wel wat verwarring over het feit of een boot verzekeren nu wel of niet van belang is. Dat is vooral het gevolg van het gegeven dat er op het moment van schrijven geen sprake is van een wettelijke verplichting voor wat de afsluiting van een bootverzekering betreft. Dat deze verplichting ontbreekt is voor veel mensen een duidelijk teken dat het eigenlijk helemaal niet interessant of noodzakelijk is om een dergelijke verzekering af te sluiten. Vergis je echter niet, in de praktijk kan dit wel degelijk van ontzettend groot belang zijn.

Waarom is een boot verzekeren niet verplicht?

De Nederlandse overheid staat erom bekend sowieso niet graag een verplichting op te leggen voor wat het afsluiten van een bepaalde verzekering betreft. Dit niet in het minst omdat elke verzekering die wordt afgesloten uiteraard gepaard gaat met bepaalde kosten. Het is wellicht ook mede omwille van deze reden dat ze een boot verzekeren niet bij wet wil verplichten. Dat de overheid hiervoor heeft gekozen bij ons in Nederland betekent echter niet dat dit overal het geval is.

Wanneer je van plan bent om met je boot naar het buitenland op vakantie te gaan is het altijd van cruciaal belang om er bij stil te blijven staan dat er in deze landen wel degelijk sprake kan zijn van een bepaalde verplichting. Dit geldt overigens voor verschillende populaire landen die op een geringe afstand van Nederland zijn terug te vinden. Denk hierbij niet alleen aan Griekenland en Spanje, maar ook aan bijvoorbeeld Italië evenals Kroatië. Voor deze landen geldt dat zowel inwoners als toeristen verplicht houder moeten zijn van een bootverzekering.

Wees je bewust van de risico’s die je loopt

De keuze maken om je boot niet te verzekeren brengt in de praktijk een aantal niet onaanzienlijke nadelen en risico’s met zich mee. Je moet je er bijvoorbeeld bewust van zijn dat je boot verzekeren ervoor zorgt dat de wellicht niet onaanzienlijke investering die je hebt gedaan optimaal kan worden beschermd. Heel wat mensen houden hier niet of in ieder geval onvoldoende rekening mee, maar toch is dit ontzettend belangrijk. Voor het merendeel van de boten die op de markt zijn terug te vinden geldt namelijk dat er toch echt behoorlijk significante kosten voor moeten worden betaald.

 

De verzekeringsspecialist voor boot en recreatiewoning | Eerdmans

 

Ondanks het feit dat een boot verzekeren in Nederland ook niet door de overheid werd verplicht is het wel zeker zo dat je er rekening mee moet houden dat deze verplichting wel kan bestaan in verschillende specifieke situaties. Denk bijvoorbeeld maar eens aan het moment waarop je bijvoorbeeld wenst aan te leggen in een bepaalde haven of wanneer je  door specifieke wateren wenst te varen. In deze gevallen zal je kunnen vaststellen dat er zomaar een verzekeringsbewijs voorgelegd moet kunnen worden. Dat is overigens ook het geval wanneer je bijvoorbeeld met je boot wenst deel te nemen aan een wedstrijd. In ieder geval, het afsluiten van een bootverzekering kan dus in de praktijk zeker en vast een meer dan interessante keuze te noemen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *