Mallorca, mooiste eiland van de Spaanse Balearen

Een kwartet eilanden midden in de Middellandse Zee en ze horen bij Spanje. Formentera en Menorca zijn de minst bekende terwijl iedereen wel van Ibiza en Mallorca gehoord heeft. Mallorca is een van de vier eilanden in de archipel van de Balearen. Duitsers, Engelsen en Nederlanders gaan er graag naar toe en niet alleen om het rijk begroeide eiland zelf en de stranden. Ook het lekker hectische avond- en nachtleven is een drive om te landen op het vliegveld bij Palma. Overigens een historische stad zonder weerga.

De blik op het verleden

Geitenhoeders dreven hun kuddes duizenden jaren terug al over de eiland heuvels. Ze kregen langdurig bezoek van de Carthagers die zich op het eiland vestigden en een tijd lang stand hielden tegen opdringerige Romeinen. Die wonnen uiteindelijk toch en stichtten de stad Palma. De rijkdom van die kern bracht Vandalen en Byzantijnen naar het eiland; ook de Noormannen stuurden hun drakkars naar het goud en de andere schatten van het eiland. Daarna volgden de Moren. In de 13e eeuw werd het eiland een koninkrijk. Het eiland leest dus als een enorm geschiedenisboek en van alle tijden zie je nog sporen terug. De oude Talayot cultuur heeft er ronde verdedigingstorens nagelaten; de fragmenten daarvan, in elk geval. En Palma is qua stratenstructuur nog steeds schatplichtig aan de Romeinse stedenbouw.

Meer dan kust

Natuurlijk zoek je zee en strand als je naar een eiland gaat. Maar probeer ook eens het binnenland te verkennen. De buitenlanders die in Mallorca overwinteren, weten al lang hoe mooi de bergen hier kunnen zijn. Van alle Balearen Eilanden vind je op hier de hoogste berg groepen; rank beplant met hoge cipressen, tedere amandelbomen en mastiekbomen. De berg natuur is op plekken zo mooi en waardevol dat Unesco besloot er een werelderfgoed sticker op te plakken. Dat geldt voor de Serra de Tramuntana die vanaf 2011 al op de Unesco Lijst staat. Hier kun je als bergwandelaar je ei uitstekend kwijt.

Waarom Mallorca en niet Ibiza?

Gezinnen kiezen vaker voor Mallorca omdat dit eiland kindvriendelijker is. Het eiland heeft een heel behoorlijk uitgaansleven maar wel minder party cultuur dan Ibiza. En de aloude hippiecultuur is veel sterker terug te vinden op Ibiza. Het afrekenen van drankjes, hapjes en activiteiten is ook duurder op Ibiza. En mensen die cultuur en kunst hoog in het vaandel hebben, kijken niet eens zijdelings naar Ibiza. Die weten wat er allemaal wel niet op het grootste Baleareneiland aan fraaie sights te vinden is:

  • Bergdorp Valldemossa
  • Kustgebied van Porto Cristo
  • Sóller
  • Palma
  • Cap Formentor
  • Cuevas del Drach (druipsteengrotten)
  • Bellver (kasteel bij Palma)

Het onbekende Mallorca

Of je nu met de fiets het land in klimt of met een huurauto een roadtrip doet, het binnenland is het meer dan waard. Zo kom je aan bij echt afgelegen en nog heel authentieke dorpjes. Deià, Port de Sóller en Fornalutx, bijvoorbeeld. En belandt bij een azuurblauw baaitje dat je helemaal voor jezelf hebt. Door ongerepte paden binnen te gaan, besef je dat Mallorca niet alleen een strandparadijs is maar ook een ongerept natuurgebied. Klik hier voor meer informatie over vakanties in Spanje.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *