Ontstoken tandvlees: oorzaak, gevolgen & behandeling

Tandvlees ontstoken? Dat is niet prettig. Je hebt misschien het laatste van gaatjes, een slechte adem of je tandvlees bloedt als je dicht. Wat zijn de oorzaken van ontstoken tandvlees en wat kun je eraan doen om ervan af te komen? Lees hier tips over ontstoken tandvlees en hoe je het beste kunt behandelen! 

Wat is ontstoken tandvlees precies?

Ontstoken tandvlees is ontsteking van het weefsel rondom je tanden en kiezen. Het is een veelvoorkomend probleem en kan ontstaan door verschillende oorzaken, zoals plaque (bacteriën op je tanden), gingivitis (ontsteking van het tandvlees) of parodontitis (ontsteking van het kaakbot). Ontstoken tandvlees is niet altijd pijnlijk, maar kan wel leiden tot pijn, bloedingen en in sommige gevallen zelfs kaakbotverlies. 

Hoe behandel je het?

Behandeling van ontstoken tandvlees hangt af van de oorzaak ervan. Plaque en gingivitis kunnen vaak worden behandeld met een goede mondhygiëne. Een ontsteking van het tandvlees kan pijnlijk zijn en ontstoken tandvlees kan leiden tot gaatjes en kaakbotverlies. Daarom is het belangrijk om ontstoken tandvlees zo snel mogelijk te gedragen. 

Er zijn verschillende manieren waarop je ontstoken tandvlees kunt behandelen. Hieronder vind je enkele tips:

  • Maak een afspraak bij de tandarts of mondhygiënist. Zij kunnen ontstoken tandvlees behandelen en je adviseren over hoe je ontsteking kunt voorkomen 
  • Zorg voor een goede mondhygiëne. Goed tandenpoetsen, flossen en regelmatig naar de tandarts gaan zijn belangrijk om ontsteking van het tandvlees te voorkomen 
  • Gebruik een zachte tandenborstel. Een harde tandenborstel kan het tandvlees irriteren en ontsteking veroorzaken 
  • Gebruik tandpasta met fluoride. Fluoride helpt om ontsteking van het tandvlees te voorkomen 
  • Behandel eventuele andere mondproblemen, zoals gaatjes of kronkels. Deze kunnen ontstoken tandvlees verergeren 
  • Stop met roken. Roken verhoogt het risico op ontsteking van het tandvlees.

Als je ontstoken tandvlees hebt, is het belangrijk om naar de tandarts of mondhygiënist te gaan. Zij kunnen ontstoken tandvlees behandelen en je adviseren over hoe je ontsteking kunt voorkomen. Je kunt ook zelf wat doen om ontstoken tandvlees te voorkomen of te behandelen. Door je tanden goed te poetsen, flossen en regelmatig naar de tandarts te gaan, kun je ontsteking van het tandvlees voorkomen. Gebruik tandpasta met fluoride om ontsteking van het tandvlees te voorkomen. Behandel eventuele andere mondproblemen, zoals gaatjes of kronkels. Deze kunnen ontstoken tandvlees verergeren. Stop daarnaast met roken. Roken verhoogt het risico op ontsteking van het tandvlees.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *