Roy Data – oftewel, vastgelegde schadevrije jaren

Vroeger en eigenlijk voor 2008 ging het zo: stopte je autoverzekering, dan kreeg je een royementsverklaring. Dit document gaf aan hoeveel schadevrije jaren je tot dat moment had vergaard. Daarna kwam Roy Data en nu gaat alles via deze database. In deze databank worden al je schadevrij gereden jaren verzameld. Schadevrije jaren zijn jaren waarin je geen schade hebt geclaimd. Die jaren zijn belangrijk voor je premie. Want je krijgt namelijk steeds meer korting als je langer schadevrij hebt gereden.

Weten hoeveel schadevrije jaren je hebt? Vraag de verzekeraar ernaar

Autoverzekeraars gebruiken Roy Data als database om de schadevrije jaren van hun automobilisten bij te houden. Hoe gaat dat? Na 2008 krijg je dus geen royementsverklaring meer. De jaren die je schadevrij hebt opgebouwd, worden opgeslagen in de databank. Maar dat gebeurt pas wanneer je je verzekering hebt stopgezet. De database is dus niet bedoeld voor je actuele situatie. Wil je uitvinden hoeveel schadevrije jaren je nu hebt? Dan is je verzekeraar het beste en meest actuele informatiepunt.

Roy Data, meer voor de verzekeraar handig dan voor jou

Wil je nu een nieuwe verzekering gaan afsluiten? Haal dan uit het overzicht van je oude verzekeringspapieren de schadevrije jaren en zet ze op het nieuwe verzekeringsformulier. De nieuwe verzekeraar kijkt dan of je opgegeven jaren juist zijn; of ze correct zijn gezien de informatie in de database. Schadevrije jaren zijn heel handig voor je kosten want ze kunnen je korting op de premie doen oplopen tot liefst 80%. Je moet er dan wel voor oppassen niet een schade te gaan claimen. Want je opgebouwde schadevrije jaren verdwijnen dan als sneeuw voor de zon. Na een enkele claim kun je zomaar vijf schadevrije jaren kwijt zijn!

Roy Data is een verzekeraar instrument

Voor jou is Roy Data niet meteen een goede informatiebron. Je zou het wel kunnen inzien, maar vindt dan enkel je oude schadevrije jaren terug. Bij je huidige verzekeraar moet je dan terecht voor je nieuwe schadevrije jaren. Daarom is je actuele verzekeraar ook de meest betrouwbare bron om te weten hoeveel schadevrije jaren je in totaal hebt verzameld. De database is op de achtergrond van belang omdat die de papieren bureaucratie flink heeft verminderd.

Pas goed op je schadevrije jaren!

Het klinkt gek, maar let wel op die schadevrije jaren. Want je bent ze zomaar per ongeluk kwijt. Een voorbeeld: je verkoopt je auto. Dan zet je natuurlijk ook de autoverzekering stop. Maar vervolgens komt er voorlopig geen nieuwe auto. Het is zomer en je fietst lekker. Of je gaat een tijd naar het buitenland en hebt even geen auto nodig. Duurt zo’n pauze enkele jaren, dan is er de kans de je je schadevrije jaren kwijt raakt! En dat je bij je nieuwe auto ineens weer moet starten met de volle premie. Raar, want die schadevrije jaren waren toch keurig bij Roy Data in het archief? Klopt, maar wat voor melk geldt, geldt ook voor schadevrije jaren. Soms kun je je schadevrije jaren al binnen een jaar kwijtraken, soms duurt het een jaar of drie. Wacht daarom niet te lang voordat je een nieuwe autoverzekering afsluit bij De Vereende.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *