Waar vind ik de beste kalverhokken en waarop letten?

Goede verzorging van kalveren verbetert hun prestaties tijdens de kraamfase en daarna. Daar heb je goed voedsel en de allerbeste kalverhokken voor nodig. Het is best een uitdaging om dat te vinden, maar zeker niet onmogelijk. Waar vind je de beste kalverhokken en waar moet je op letten? Wij doken graag voor jou in dit onderwerp en hebben een aantal handige tips.

Aan welke eisen moet een kalverhok voldoen?
Een kalverhok moet aan allerlei eisen voldoen. Zo moet het thermische ondersteuning hebben, een hygiënische omgeving en voldoende comfort bieden aan kalveren. Dit zijn de drie pijlers van een veilig verblijf. Thermische ondersteuning is belangrijk om kou te voorkomen. Een kalf raakt gestrest en ongelukkig als het te koud is. Er kan zelfs hyperthermie ontstaan, wat leidt tot een verlaagde lichaamstemperatuur. En dat is echt niet goed voor de gezondheid van een kalf. Een kalverhok met een temperatuur iets boven de 35 graden is over het algemeen prima. Warmte in een kalverhok kan op verschillende manieren worden geproduceerd. Denk bijvoorbeeld aan infraroodverwarming, luchtovens, vloerverwarming en warmtelampen.

Wat kun je beter niet doen?
Zorg er voor dat er nooit te veel kalveren in een hok leven. Daarmee verminder je de kans op ziekteverwekkers. Bovendien voelen de dieren zich meer op hun gemak op een ruime plek. Een kalf moet immers in een fijn en comfortabel hok verblijven.  Zaagstrooisel hoort daar zeker niet bij. We raden aan om het in elk geval de eerste dagen niet te gebruiken. Fijn zaagsel kan namelijk irritaties aan de luchtwegen veroorzaken.

Wat je wel moet doen: plaats de kalverhokken op een goede plek
Zoals gezegd geeft voldoende ruimte en capaciteit meer waarde aan het leven van de kalveren. Meerdere hokken zorgen voor meer ruimte en blije dieren. Het laatste wat je hier wilt is overbevolking. Met meer kalverhokken los je deze problemen op. Kies daarbij wel voor een goede plek, bijvoorbeeld in de buurt van de kraamhokken. Daardoor kun je bijvoorbeeld de pasgeborenen kalveren even bekijken terwijl je aan het schoonmaken bent. Heb je meteen twee vliegen in één klap!

Hou alle gegevens van de kalveren bij
Kalveren zijn belangrijk voor een boer, dat is inmiddels wel duidelijk. Maar hoe kom je er achter of de dieren gelukkig zijn? Onder andere door gegevens nauwkeurig bij te houden. Registreer bijvoorbeeld de informatie over het voeren en immuniseren van de dieren. En voeg halsbanden of nummers te om de kalveren goed te kunnen identificeren.  

Geef prioriteit aan de hygiëne en zorg voor een beter leven
Tenslotte is het uiterst belangrijk om voldoende aandacht te besteden aan de hygiëne. Zo moet het kraambed schoon en droog zijn, vrij van mest. Omdat de koeien het kalf zullen likken, is de kans op overdracht van ziektes aanwezig. Die kans is echter kleiner in een hygiënisch kraamhok. Daarmee geef je het kalf de kans op een beter leven. En daar worden we allemaal blij van!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *